Vitamin — перевод, произношение, транскрипция
существительное ↓
Мои примеры
Словосочетания
Примеры
Did you remember to take your vitamin?
Вы не забыли принять витамин?
Vitamin D is found in butter.
Витамин D содержится в сливочном масле.
He took megadoses of vitamin C.
Он принял огромную дозу витамина С.
The drink is enriched with vitamin C.
Этот напиток обогащён витамином С.
Perhaps I ought to take vitamins.
Возможно, мне следовало бы принимать витамины.
Citrus fruits are rich in vitamin C.
Цитрусовые фрукты богаты витамином C.
Oranges are packed full of vitamin C.
В апельсинах полно витамина С.
Lack of vitamin D is another factor to consider.
Недостаток витамина D — ещё один фактор, который следует принять во внимание.
The vitamin is believed to improve skin clarity.
Считается, что этот витамин улучшает чистоту кожи.
Vitamin A is found in liver and green vegetables.
Витамин А содержится в печени и зеленых овощах.
Vitamin C can be taken in capsule or tablet form.
Витамин C можно принимать в виде капсул или таблеток.
The cream contains vitamin A to nourish the skin.
Крем содержит витамин А питающий кожу.
Vitamin C is popularly believed to prevent colds.
Считается, что витамин C предотвращает простудные заболевания.
You’ll find vitamin C for sale at most pharmacies.
Витамин C вы найдёте в продаже в большинстве аптек.
Vitamin pills are no substitute for a healthy diet.
Витаминки не заменят здорового питания.
Vitamin C increases the absorption of iron from food.
Витамин C помогает всасыванию железа из пищи.
Vitamin D only synthesizes when sunlight is available.
Витамин D синтезируется лишь при наличии солнечного света.
Try to eat foods that are rich in vitamins and minerals.
Старайтесь употреблять в пищу продукты, богатые витаминами и минералами.
Lack of vitamin E can cause skin diseases and tiredness.
Недостаток витамина Е может вызвать заболевания кожи, а также усталость.
Jeff took a restorative vitamin mix to improve his immune system.
Для улучшения работы иммунной системы Джефф принимал тонизирующую витаминную смесь.
Potatoes can provide one-third of our daily requirement of vitamin C.
Картофель может обеспечить треть суточной нормы витамина C.
The type of vitamin needed depends on the state of health of the individual.
Тип необходимого витамина зависит от состояния здоровья человека.
Примеры, ожидающие перевода
This cereal contains essential vitamins and minerals.
Для того чтобы добавить вариант перевода, кликните по иконке ☰ , напротив примера.
Источник
vitamin
1 vitamin
2 vitamin
attr. витаминный;
vitamin tablets витамины в таблетках;
vitamin deficiency мед. авитаминоз
attr. витаминный;
vitamin tablets витамины в таблетках;
vitamin deficiency мед. авитаминоз
attr. витаминный;
vitamin tablets витамины в таблетках;
vitamin deficiency мед. авитаминоз
3 vitamin
4 vitamin
5 vitamin
6 vitamin
vitamin tablets витами́ны в табле́тках
7 vitamin
Lack of vitamin D is another factor to consider. — Недостаток витамина D — ещё один фактор, который следует принять во внимание.
8 vitamin
9 vitamin E
10 vitamin
11 vitamin
12 vitamin
13 vitamin B1
14 vitamin B2
15 vitamin B3
16 vitamin B4
17 vitamin B6
18 vitamin B9
19 vitamin H1
20 vitamin
См. также в других словарях:
Vitamin K — has also been used as a slang term for ketamine, an unrelated anaesthetic. Vitamin K1 (phylloquinone). Both forms of the vitamin contain a functional naphthoquinone ring and an aliphatic side chain. Phylloquinone has a phytyl side chain … Wikipedia
Vitamin D — is a group of fat soluble prohormones, the two major forms of which are vitamin D2 (or ergocalciferol) and vitamin D3 (or cholecalciferol).cite web|url=http://dietary supplements.info.nih.gov/factsheets/vitamind.asp|title=Dietary Supplement Fact… … Wikipedia
Vitamin A — Systematic (IUPAC) name (2E,4E,6E,8E) 3,7 Dimethyl … Wikipedia
Vitamin B6 — is a water soluble vitamin. Pyridoxal phosphate (PLP) is the active form and is a cofactor in many reactions of amino acid metabolism, including transamination, deamination, and decarboxylation. PLP also is necessary for the enzymatic reaction… … Wikipedia
Vitamin-B — ist eine Vitamin Gruppe, in der acht wasserlösliche Vitamine zusammengefasst sind, die alle als Vorstufen für Koenzyme dienen. Die Nummerierung ist nicht durchgehend, weil sich bei vielen Substanzen, die ursprünglich als Vitamine galten, der… … Deutsch Wikipedia
Vitamin B — ist eine Vitamin Gruppe, in der acht Vitamine zusammengefasst sind, die alle als Vorstufen für Koenzyme dienen. Die Nummerierung ist nicht durchgehend, weil sich bei vielen Substanzen, die ursprünglich als Vitamine galten, der Vitamin Charakter… … Deutsch Wikipedia
vitamin K — n. a fat soluble vitamin, synthesized constantly by intestinal bacteria in mammals and occurring in certain green vegetables, fish meal, etc., that promotes blood clotting and is required for the synthesis of prothrombin by the liver: the two… … Universalium
Vitamin A — is retinol. Carotene compounds (found, for example, in egg yolk, butter and cream) are gradually converted by the body to vitamin A (retinol). A form of vitamin A called retinal is responsible for transmitting light sensation in the retina of the … Medical dictionary
Vitamin B1 — is thiamine. Vitamin B1 acts as a coenzyme in the metabolism of the body. Deficiency of thiamine leads to beriberi, a disease of the heart and nervous system. The word vitamin was coined in 1911 by the Warsaw born biochemist Casimir Funk (1884… … Medical dictionary
Источник
Таблица по витаминам на английском
The word “vitamin” goes back to the Polish scientist Casimir Funk in 1912. He was studying a substance in the layer that covers rice. This substance was believed to cure a disease called beriberi.
Funk believed the substance belonged to a group of chemicals known as amines. He added the Latin word «vita,» meaning life. So he called the substance a “vitamine” — an amine necessary for life.
Scientists have discovered fourteen kinds of vitamins. They are known as vitamins A, the B group, C, D, E and K. Scientists say vitamins help to carry out chemical changes in cells. If we do not get enough of the vitamins we need in our food, we may develop a number of diseases.
This brings us back to Casmir Funk. His studies of rice were part of a long search for foods that could cure disease.
One of the first people involved in that search was James Lind of Scotland. In the 1740s, Lind was a doctor for the British navy. He investigated a problem that had existed in the navy for many years.
The problem was the disease scurvy. So many sailors had scurvy that the navy’s lost some of its strength. The sailors were weak from bleeding inside their bodies. Even the smallest wound would not heal. Doctor Lind thought the sailors were getting sick because they failed to eat some kinds of foods when they were at sea for many months.
Doctor Lind separated twelve sailors who had scurvy into two groups. He gave each group different foods to eat. One group got oranges and lemons. The other did not. The men who ate the fruit began to improve within seven days. The other men got weaker. Doctor Lind was correct. Eating citrus fruits prevents scurvy.
Types of Vitamins
Vitamin A helps prevent skin and other tissues from becoming dry. It is also needed to make a light-sensitive substance in the eyes. People who do not get enough vitamin A cannot see well in darkness. Their eys may get dry. This can result in infections and lead to blindness.
Vitamin A is found in fish liver oil. It also is in the yellow part of eggs. Sweet potatoes, carrots and other darkly colored fruits and vegetables contain substances that the body can change into vitamin A.
Vitamin B-one is also called thiamine. Thiamine changes starchy foods into energy. It also helps the heart and nervous system work well. Without it, we would be weak and would not grow. We also might develop beriberi. Apart from rice thiamine is found in beans , peas, nuts, meat and fish.
Another B-vitamin is niacin. It helps cells use food energy. It also prevents pellagra -a disease that causes weakness, reddish skin and stomach problems. Niacin is found in meat, fish and green vegetables.
Vitamin B-12 helps produce red blood cells. It is found naturally in foods such as eggs, meat, fish and milk products. It also helps babies of pregnant mothers before they are born . Vitamin B-12 is found in green leafy vegetables and other foods and citrus fruits. In some countries, it is added to products like bread.
Vitamin C is needed for strong bones and teeth, and for healthy blood. It also helps wounds heal quickly. Because our body stores little vitamin C we must get it every day in foods such as citrus fruits, tomatoes and cabbage.
Vitamin D helps make calcium in the blood. Calcium is needed for nerve and muscle cells to work normally. It also is needed to build strong bones. Ultraviolet light from the sun changes a substance in the skin into vitamin D. Fish liver oil also contains vitamin D. In some countries, milk producers add vitamin D to milk so children will get enough.
Vitamin K is needed for healthy blood. It thickens the blood around a cut to stop bleeding. Bacteria in the intestines normally produce vitamin K. It can also be found in pork products, liver and in vegetables like cabbage, and spinach.
Some people fear they do not get enough vitamins from the foods they eat. So they take products with large amounts of vitamins. They think these products or vitamin supplements will improve their health and protect them from disease.
Experts note that taking too much of some vitamins can be harmful. People should be sure to discuss what vitamins they take with their doctors. This is because some vitamins can cause harmful effects when mixed with medicines.
Online Exercises
- Nutrition — How the Body Uses Food
- Malnutrition
- Childhood Obesity
- Bacteria
Downloadable PDF Text- and Worksheets
- Text and Worksheets available at our shop
Words
- amount =how much of something
- bean =green or yellow seeds that come from a climbing plant and are used as food
- beriberi = a disease of the nerves that you get if you don’t get enough vitamins
- bleeding = when you lose blood form your body
- cabbage = a large round vegetable with thick green and purple leaves
- cause =lead to
- contain = have
- cure = to make an illness go away
- develop = grow
- discover = to find for the first time
- disease = illness
- fail = here: not to do something
- harmful = dangerous
- heal = to grow back together
- improve = to get better
- intestine = the long tube in your body through which food passes after it goes through your stomach
- investigate = to try to find out how something works or the cause of something
- involve = here: to be a part of something
- leafy = looks like a leaf
- lemon = a fruit with a hard yellow skin ; it is sour
- light-sensitive =it reacts to very small changes of light
- necessary = very important and needed
- nervous system =all of your nerves in the body, brain and back with which your body feels pain; your movements are controlled here
- note = say
- pea = round green seed that can be cooked and eaten as a vegetable
- pork = meat from a pig
- prevent = to stop something from happening
- scientist =a person who is trained in science
- scurvy = a disease that you get by not eating food that gas vitamin C
- spinach = a vegetable with large dark green leaves
- starchy =food that has carbohydrates in it or a substance which gives you energy
- store = to keep something in a place and get it when you need it
- substance =material
- thicken = to make thicker
- tissue = parts of the body that exist between or join organs and other body parts
- vitamin supplement = something that you take that has the same effects as if you ate food with real vitamins
- wound =an injury to your body
В приведенной таблице витаминов указаны функции, важнейшие источники, рекомендуемые нормы и прочая весьма полезая информация.
Таблица витаминов
Тиамин
углеводов, жиров и белков.
крупы из цельного зерна, обогащенные крупы и хлеб, горох, орехи.
Умеренные: депрессия,
утомление, желудочно-кишечные расстройства, мышечные судороги.
Тяжелые:
болезнь бери-бери (поражение центральной нервной системы, параличи,
атрофия мышц, сердечная недостаточность).
Рибофлавин
Особенно важную роль играет в обеспечении зрительных функций, нормального
состояния кожи и слизистых оболочек, синтезе гемоглобина.
темно-зеленые овощи, хлеб из цельного зерна и крупы, орехи; также
образуется в кишечнике.
потрескавшаяся кожа; анемия;
депрессия; задержка роста, кожные болезни.
передозировке маловероятна.
Ниацин
(никотиновая кислота)
веществ, содержащих калории; синтез белков и жиров.
хлеб из цельного зерна, крупы, орехи и бобовые (горох, бобы, соя),
пивные дрожжи, рыба.
боли. Тяжелая форма – пеллагра (проявляется в виде сыпи, поносов,
бессонницы, спутанности сознания; возможна смерть).
лица, шеи и ладоней, нарушение функций печени, желутуха; диабет.
Пиридоксин
синтезе гемоглобина и полиненасыщенных жирных кислот. Регуляция
активности нервной системы; регенерация эритроцитов; образование
антител.
бананы, некоторые овощи, хлеб из цельного зерна, крупы, зеленые
овощи, рыба, печень, мясо, домашняя птица, орехи, чечевица.
Обычно слабо выраженные и трудно идентефицируемые.
Умеренные: сыпь, поражения слизистой рта.
Тяжелые: тошнота, рвота, анемия, нервные расстройства.
100 РСНП. Вызывает поражения нервов; в зависимости от степени
передозировки – онемение или покалывание в конечностях, трудности с
ходьбой, плохая координация.
Кобаламин
Цианкобаламин
рост и деятельность нервной системы.
молочные продукты, дрожжи, сыр.
Умеренные: утомляемость, слабость,
потеря веса, покалывание в конечностях; язвы на языке.
Тяжелые: слабые иммунные ответы, паралич; возможна анемия с
летальным исходом.
совместном приеме с большими дозами витамина С вызывает носовые и
ушные кровотечения.
Фолацин
(фолиевая кислота)
клеточному делению; образование эритроцитов; развитие плода.
пшеницы, бобовые, апельсины и апельсиновый сок, рыба, мясо, молоко,
домашняя птица, яйца.
ревматоидный артрит, инфекции, диарея, токсемия при беременности.
Дефицит часто отмечается у алкоголиков.
У некоторых эпилептиков возможны судороги.
Длительное значительное превышение доз может вызвать опасное
накопление кристаллов фолацина.
Биотин
соединений, содержащих калории.
яйца, печень, темно-зеленые овощи, арахис, бурый рис, почки, соевые
бобы. Вырабатывается кишечной микрофлорой.
Дефицит этого витамина встречается крайне редко.
Сыпь, язвы на языке, мышечные боли, бессонница, тошнота,
потеря аппетита, утомляемость, депрессия.
Пантотеновая кислота
животных продуктах. Печень, хлеб из цельного зерна и крупы.
до сих пор не отмечались.
Возможны нарушения центральной нервной системы.
Аскорбиновая кислота
Антиоксидант;
способствует заживлению ран и противодействует инфекциям;
образование соединительной ткани; повышает абсорбцию
железа.
Играет важную роль в образовании межклеточных структур.
картофель, свежие, особенно темно-зеленые овощи.
Умеренные: беспокойство, распухание или кровоточивость
десен, кровоизлияния, боль в суставах, потеря энергии, анемия.
Тяжелые: цинга (кровоточивость десен, плохое заживление
ран, потери зубов, плохое состояние кожи, раздражительность, психозы).
В общем случае возможна повышенная подверженность инфекциям.
возможны диарея, метеоризм, боли в области живота, тошнота, рвота.
Длительный прием больших доз препаратов витамина С может привести к
образованию почечных камней, потере эритроцитов, изменениям костного мозга.
мкг – микрограммы;
мг – миллиграммы.