Какой иконе молиться о здоровье
Как икона помогает молитве
Какой иконе молиться о здоровье? Молитва в Православии – это искреннее и смиренное обращение ко Господу. Творить её можно как своими словами, так и с помощью общепринятых священных текстов. Святитель Игнатий (Брянчанинов) учит, что подлинная молитва держит христианина в
«спасительном расположении смирения и покаяния, питая его умилением и укрепляя надеждой на Всемилосердного Бога» (Полное собрание творений, том 2).
Молиться более внимательно и осмысленно нам помогают иконы – освящённые изображения Господа и праведников. Христиане поклоняются и обращаются не к иконе как таковой, а к той личности, что на ней изображена. Святой образ служит окном в духовной мир, отсылая нас к Первообразу, который является адресатом молитвы. Однако благодать изображённых личностей распространяется и на сами иконы. Поэтому христиане с благоговением почитают их святынями.
Приведём слова преподобного Паисия Святогорца:
«Когда христианин благоговейно лобызает святые образы и просит помощи от Христа, от Матери Божией, от святых, то он совершает лобзание своим сердцем, которое впитывает в себя всего Христа, Пресвятую Богородицу и святых, встающих в иконостас его внутреннего храма» («Слова», том 2).
Какой иконе молиться о здоровье
Итак, просить помощи следует не у самой иконы, а у Господа, Богородицы и Божьих праведников. Понятия «икона для здоровья» в Православии не существует. Ведь не имеет значения, какой святой образ мы имеем перед глазами, обращаясь к нашим небесным заступникам. Главное, делать это с верой и покаянием. Вспомним поучение святителя Иоанна Златоуста:
«Молитвы святых имеют великую силу, но только когда мы сами раскаиваемся [в грехах] и исправляемся (Полное собрание творений, том 7).
Задавая же вопрос «Какой иконе молиться при болезни?», мы словно ждём помощи не от Господа и его угодников, а от расписанной доски с их изображениями. Также ошибкой будет полагать, что нам поможет механическое, бездумное проговаривание молитвы. Этим мы уподобляем её магическому заклинанию, которое не требует участия души, а призвано автоматически удовлетворять наши прихоти. Такое отношение к иконам и молитвам граничит с язычеством и недопустимо в Православии.
Любящий Господь не желает нам зла и страданий. Наоборот, с помощью временных скорбей Он хочет очистить нас и уберечь от вечных мук. Поэтому Святые Отцы наставляют не только просить Бога об исцелении, но и смиренно благодарить Его за испытания. Святитель Игнатий (Брянчанинов) учит:
«Благодарением притупляется лютость болезни! Благодарением приносится болящему духовное утешение!».
Иконы, перед которыми чаще всего молятся о здоровье
В Православии существует множество чудотворных икон, прославившихся исцелениями. Вот, что про исцеляющие иконы говорит протоиерей Сергий Архипов:
«Чудо совершает, конечно, не икона, а Господь. Но память о такой встрече человеческой веры и Божьего милосердия сохраняется в предании Церкви через почитание иконы».
Одной из наиболее известных таких икон является образ Божьей Матери «Знамение» (Курско-Коренная). Её написание относят к 13 веку. Дева Мария изображена с Богомладенцем, в окружении Бога-Саваофа и ветхозаветных пророков. Великий русский святой преподобный Серафим Саровский в детстве (1767 год) приложился к этой иконе и, по молитвам Богоматери, был исцелён Богом от тяжёлой болезни.
Икона Божьей Матери «Целительница» была написана в конце 18 века в честь чудесного исцеления московского церковнослужителя Викентия Бульвенинского. Согласно преданию, однажды он настолько сильно заболел, что оказался прикован к постели, а его язык почернел. Викентий особенно почитал Богородицу, поэтому во время болезни обратился к Ней в своих молитвах. В то же мгновение он увидел возле себя ангела, который присоединился к молитве и просил Деву Марию исцелить Викентия. Вскоре явилась и Сама Богоматерь, исцелив страдальца. Его выздоровление и рассказ о чуде изумили множество людей. Икона за здравие «Целительница» изображает Богородицу, стоящую возле лежащего больного Викентия.
Также с просьбами об исцелении христиане традиционно обращаются ко святым, которые при жизни были врачами. Например, молиться можно перед иконой великомученика и целителя Пантелеймона, жившего в первые века христианства. Или же перед образом святителя Луки Крымского, скончавшегося в середине 20 века. Он был не просто врачом, но и учёным, внесшим значительный вклад в развитие отечественной медицины.
В болезнях обращаются за помощью и ко блаженной Матроне Московской – современнице святителя Луки. Она не была врачом. Но слепая с рождения и неходячая из-за больных ног, блаженная Матрона явила собой образец праведности и христианского смирения перед болезнями.
Молитвы о болящих Господу, Богородице и святым
Молитвы об исцелении больного
Тропарь, глас 4
Скорый в заступлении един сый, Христе, скорое свыше покажи посещение страждущему рабу Твоему, и избави от недуг и горьких болезней и воздвигни во еже пети Тя и славити непрестанно, молитвами Богородицы, Едине Человеколюбче.
Кондак, глас 2
На одре болезни лежащаго и смертною раною уязвленнаго, якоже иногда воздвигл еси, Спасе, Петрову тещу и разслабленнаго на одре носимого, сице и ныне, Милосерде, страждущаго посети и исцели: Ты бо един еси недуги и болезни рода нашего понесый, и вся могий, яко Многомилостив.
Молитва
О Премилосердный Боже, Отче, Сыне и Святый Душе, в Нераздельней Троице покланяемый и славимый, призри благоутробно на раба Твоего (имя), болезнию одержимаго; отпусти ему вся согрешения его; подай ему исцеление от болезни; возврати ему здравие и силы телесные; подай ему долгоденственное и благоденственное житие, мирные Твои и премирные блага, чтобы он вместе с нами приносил благодарные мольбы Тебе, Всещедрому Богу и Создателю нашему.
Пресвятая Богородице, всесильным заступлением Твоим помоги мне умолить Сына Твоего, Бога моего, об исцелении раба Божия (имя).
Все святые и Ангелы Господни, молите Бога о больном рабе Его (имя). Аминь.
Божьей Матери перед её иконой «Знамение»
Тропарь, глас 4:
Я́ко необори́мую сте́ну и исто́чник чуде́с/ стяжа́вше Тя раби́ Твои́,/ Богоро́дице пречи́стая,/ сопроти́вных ополче́ния низлага́ем./ Те́мже мо́лим Тя:/ мир гра́ду Твоему́ да́руй // и душа́м на́шим ве́лию ми́лость.
Кондак, глас 4:
Честна́го о́браза Твоего́ зна́мение/ пра́зднующе лю́дие Твои́, Богороди́тельнице,/ и́мже ди́вную побе́ду на сопроти́вныя гра́ду Твоему́ дарова́ла еси́./ Те́мже Тебе́ ве́рою взыва́ем: // ра́дуйся, Де́во, христиа́н похвало́.
Молитва
Цари́ца на́ша Преблага́я, наде́ждо на́ша, Богоро́дице, Прия́телище си́рых и стра́нных Предста́тельнице, скорбя́щих Ра́досте, оби́димых Покрови́тельнице, зри́ши на́шу беду́, зри́ши на́шу скорбь; помози́ нам, я́ко не́мощным, окорми́ нас, я́ко стра́нных, оби́ду на́шу ве́си, разреши́ ту, я́ко во́лиши, изба́ви оте́чество на́ше, стра́ждущую зе́млю Росси́йскую, от лю́таго безбо́жников обстоя́ния, спаси́ и сохрани́ рабо́в Твои́х (имярек) и всех нас, зде предстоя́щих и моля́щихся, и покры́й нас от вся́каго зла честны́м Твои́м Омофо́ром, я́ко не и́мамы ины́я по́мощи ра́зве Тебе́, ни ины́я Предста́тельницы, ни благи́я Уте́шительницы, то́кмо Тебе́, о Богома́ти, я́ко да сохрани́ши нас и покры́еши во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Божьей Матери перед её иконой «Целительница»
Тропарь, глас 4
Яко Пресветлая Звездо, просия Божественными чудесы святый Твой образ «Целительнице», подаждь убо и нам, Богородице Марие, исцеление недугов душевных и телесных, спасение и велию милость.
Тропарь, глас 1
Любовию, Чистая Дево, Твою святую икону почитающим и Божию Тя истинную Матерь прославляющим и верно поклоняющимтися Целительница явися, всякое зло и болезни от сих удаляющая, яко Всемогущая.
Молитва
Приими, о Всеблагословенная и Всемощная Госпоже Владычице Богородице Дево, сия молитвы, со слезами Тебе приносимыя от нас, недостойных раб Твоих, ко Твоему цельбоносному образу пение возсылающих со умилением, яко Тебе Самой зде сущей и внемлющей молению нашему.
По коемуждо бо прошению исполнение твориши, скорби облегчаеши, немощным здравие даруеши, разслабленныя и недужныя исцеляеши, от бесных бесы прогоняеши, обидимыя от бед избавлявши, прокаженныя очищаеши и малыя дети милуеши: еще же, Госпоже Владычице Богородице, от уз и темниц свобождаеши и всякия многоразличныя страсти врачуеши: вся бо суть возможна ходатайством Твоим к Сыну Твоему, Христу Богу нашему. О Всепетая Мати, Пресвятая Богородице!
Не престай молитися о нас, недостойных рабех Твоих, славящих Тя и почитающих Тя, и поклоняющихся со умилением Пречистому образу Твоему, и надежду имущих невозвратну и веру несумненну к Тебе, Приснодеве Преславней и Непорочней, ныне и присно и во веки веков Аминь.
Великомученику и целителю Пантелеимону
Тропарь, глас 3
Стpастоте́pпче святы́й и целе́бниче Пантелеи́моне, моли́ Ми́лостиваго Бо́га, да пpегpеше́ний оставле́ние пода́ст душа́м на́шим.
Кондак, глас 5
Подража́тель сый Ми́лостиваго, и исцеле́ний благода́ть от Него́ прие́м, страстоте́рпче и му́чениче Христа́ Бо́га, моли́твами твои́ми душе́вныя на́ша неду́ги исцели́, отгоня́ при́сно борца́ собла́зны от вопию́щих ве́рно: спаси́ ны, Го́споди.
Молитва
Святый великомучениче и целителю Пантелеимоне, Бога милостиваго подражателю! Призри благосердием и услыши нас, грешных, пред святою твоей иконою усердне молящихся. Испроси нам у Господа Бога, Емуже со Ангелы предстоиши на небеси, оставление грехов и прегрешений наших: исцели болезни душевныя же и телесныя рабов Божиих, ныне поминаемых, зде предстоящих и всех христиан православных, к твоему заступлению притекающих: cе бо мы, по грехом нашим люте одержимы есмы многими недуги и не имамы помощи и утешения: к тебе же прибегаем, яко дадеся ти благодать молитися за ны и целити всяк недуг и всяку болезнь; даруй убо всем нам святыми молитвами твоими здравие и благомощие души и тела, преспеяние веры и благочестия и вся к житию временному и ко спасению потребная, яко да, сподобившися тобою великих и богатых милостей, прославим тя и Подателя всех благ, дивнаго во святых, Бога нашего, Отца, и Сына, и Святаго Духа. Аминь.
Святителю Луке Крымскому
Тропарь, глас 1
Возвестителю пути спасительнаго, исповедниче и архипастерю Крымския земли, истинный хранителю отеческих преданий, столпе непоколебимый, православия наставниче, врачу богомудрый святителю Луко, Христа Спаса непрестанно моли, веру непоколебиму православным даровати и спасение и велию милость.
Кондак, глас 1
Якоже звезда всесветлая, добродетельми сияющи, был еси святителю, душу же равноангельну сотворил, сего ради святительства саном почется, во изгнании от безбожных много пострадал и пепоколебим верою пребыв, врачебною мудростию многия исцелил еси. Темже ныне честное тело твое от земных недр обретенное дивно Господь прослави, да вси вернии вопием ти: Радуйся, отче святителю Луко, земли Крымския похвало и утверждение.
Молитва
О всеблаженный исповедниче, святителю отче наш Луко, великий угодниче Христов! Со умилением приклоньше колена сердец наших, и припадая к раце честных и многоцелебных мощей твоих, якоже чадо отца молилм тя всеусердно: услыши нас грешных и принеси молитву нашу к милостивому и человеколюбцу Богу, Емуже ты ныне в радости святых и с лики ангел предстоиши.
Веруем бо, яко ты любиши ны тою же любовию еюже вся ближния возлюбил еси, пребывая на земли. Испроси у Христа Бога нашего да утвердит во святей своей Православней Церкви дух правыя веры и благочестия: пастырям ея да даст святую ревность и попечение о спасении вверенных им людей: право верующия соблюдати, слабыя и немощныя в вере укрепляти, неведущия наставляти, противная обличати.
Всем нам подай дар коемуждо благопотребен, и вся яже к жизни временней и к вечному спасению полезная. Градов наших утверждение, земли плодоносие, от глада и пагубы избавление. Скopбящим утешение, недугующим исцеление, заблудшим на путь истины возвращение, родителем благословение, чадом в страсе Господнем воспитание и научение, сирым и убогим помощь и заступление.
Подаждь нам всем твое архипастырское и святое благословение, да тобою осеняеми избавимся от козней лукаваго и избегнем всякия вражды и нестроений, ересей и расколов. Даруй нам богоугодно прейти поприще временной жизни, настави нас на путь ведущий в селения праведных, избави нас воздушных мытарств и моли о нас всесильнаго Бога, да в вечней жизни с тобою непрестанно славим Отца и Сына и Святаго Духа, Емуже подобает всякая сладва, честь и держдва во веки веков. Аминь.
Блаженной Матроне Московской
Тропарь, глас 2
Богом умудренную блаженную старицу Матрону, земли Тульския процветение и града Москвы преславное украшение, восхвалим днесь, вернии. Сия бо света дневнаго не познавши, светом Христовым просветися и даром прозрения и исцеления обогатися. Пресельница же и странница на земли бывши, ныне в чертозех небесных Престолу Божию предстоит и молится о душах наших.
Кондак, глас 7
К служению Христову от чрева матерня предызбранная, праведная Матроно, стезею скорбей и печалей шествующи, твердую веру и благочестие явивши, Богу угодила еси. Темже, почитающе память твою, молим тя: помози и нам в любви Божии пребывати, старице блаженная.
Молитва
О блаженная мати Матроно, услыши и приими ныне нас, грешных, молящихся тебе, навыкшая во всем житии твоем приимати и выслушивати всех страждущих и скорбящих, с верою и надеждою к твоему заступлению и помощи прибегающих, скорое поможение и чудесное исцеление всем подавающи; да не оскудеет и ныне милосердие твое к нам, недостойным, мятущимся в многосуетнем мире сем и нигдеже обретающим утешения и сострадания в скорбех душевных и помощи в болезнех телесных: исцели болезни наша, избави от искушений и мучительства диавола, страстно воюющаго, помози донести житейский свой Крест, снести вся тяготы жития и не потеряти в нем образ Божий, веру православную до конца дней наших сохранити, упование и надежду на Бога крепкую имети и нелицемерную любовь к ближним; помози нам по отшествии из жития сего достигнути Царствия Небеснаго со всеми угодившими Богу, прославляюще милосердие и благость Отца Небеснаго, в Троице славимаго, Отца и Сына и Святаго Духа, во веки веков. Аминь.
Источник